Weer en beste reistijd voor Krakau

Het weer en klimaat in Krakau kan een grote rol spelen tijdens je bezoek aan de stad. Het is dan ook verstandig om van tevoren goed te plannen in welke periode je de stad gaat bezoeken en welk weertype je dan kunt verwachten. Niets is zo vervelend als om in een te koude, te warme of te natte stad te moeten rondlopen. Het klimaat van Krakau verschilt in basis niet heel veel van het klimaat dat wij in Nederland gewend zijn. De enige echte verschillen zijn dat de wintermaanden er kouder zijn en de gemiddelde jaarlijkse neerslag er lager is. Dit is voor een stad zover oostelijk gelegen als Krakau best bijzonder. Het aangename klimaat van de stad heeft er mede voor gezorgd dat Krakau in de lift zit als stedentrip.Het klimaat van Krakau

Krakau heeft een landklimaat dat licht beïnvloed wordt door het maritieme klimaat. Door deze invloed liggen de jaarlijkse gemiddelde temperaturen minder ver uit elkaar dan je zou verwachten bij een landklimaat. In Krakau verschillen de gemiddelde warmste en koudste dag slechts drieëntwintig graden met elkaar. In andere steden met een landklimaat kan dit gemakkelijk dertig tot veertig graden zijn. Krakau heeft dus net zoveel kenmerken van het landklimaat als dat het van een maritiem klimaat heeft. Deze combinatie zorgt ervoor dat klimaat technisch Krakau bijna het hele jaar, op de echte wintermaanden na goede stedentrip bestemming is. Enige nadeel kan zijn dat de gemiddelde zonne-uren per dag in Krakau aan de lage kant zijn.

De zomers van Krakau

De zomermaanden in Krakau zijn aangenaam warm zonder dat ze echt warm of heet worden. De gemiddelde dagtemperatuur tijdens de hoogzomermaanden ligt rond de drieëntwintig graden Celsius. Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik er richting de dertig graden Celsius gaan, maar erboven alleen in uitzonderingsgevallen. Dit maakt Krakau de perfecte bestemming voor een zomerse stedentrip. Tijdens de zomermaanden kun je heerlijk op één van de vele prachtige pleinen in de zon genieten van al het goede dat de stad je te beiden heeft. Enige minpunt van een stedentrip in de zomer kan de verhoogde kans op langdurige neerslag zijn. De kans is echter net zo groot als dat wij in Nederland gewend zijn dus dat valt enigszins mee. In de avond en nacht kan het er wel behoorlijk afkoelen, dus een trui of een vest meenemen kan geen kwaad.

Krakau in de winter

De wintermaanden in Krakau kunnen behoorlijk koud zijn. In de maand januari bestaat de mogelijkheid zelfs dat het kwik in zijn geheel niet boven het nulpunt uitkomt. Van November tot en met maart/april heb je er kans op nachtvorst wat ervoor zorgt dat deze periode niet de ideale periode is om een stedentrip naar Krakau te maken. De gemiddelde neerslag in de winterperiode ligt wel iets lager dan we in Nederland gewend zijn. Hierdoor kan je bezoek aan Krakau tijdens bijvoorbeeld de kerstperiode aangenaam zijn, maar je moet dan wel rekening houden met de lagere temperaturen. Dus een dikke trui aan terwijl je op de kerstmarkt van Krakau de Glühwein gaat proeven.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Krakau ligt iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. Met name de winterperiode is iets droger. De gemiddelde neerslag tijdens de zomerperiode ligt ongeveer gelijk. In de wintermaanden moet je er echter wel rekening mee houden dat door de lagere temperaturen de neerslag vaak als sneeuw of ijzel naar beneden zal komen. In Krakau zijn ze op dit winterse weer overigens aardig goed ingespeeld. Er wordt goed gestrooid en op de wegen in en om de stad zal je maar weinig last hebben van dit winterweer. De maanden juni en juli zijn gemiddeld genomen de natste maanden van het jaar.

Klimaatstatistieken Krakau

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Krakau zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Krakau. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Krakau