Reizen naar Krakau en vervoer in Krakau

Het merendeel van de toeristen die voor een weekendje of een midweek naar Krakau komen doen dit met het vliegtuig. Dit is de snelste en in de meeste gevallen de goedkoopste manier om in de stad te komen. Vanaf verschillende vliegvelden in Nederland, maar ook in Duitsland en België vertrekken er zo goed al dagelijkse vluchten naar deze populaire Poolse stad. Vanaf het vliegveld sta je met het openbaar vervoer of een huurauto in ongeveer een half uurtje midden in het centrum van Krakau. Eenmaal in Krakau kun je jezelf vrij gemakkelijk voortbewegen met het openbaarvervoer. Blijf je in het historische centrum, dan ligt zo goed als alles op loop- of fietsafstand van elkaar.
Wil je toch gebruik maken van het openbaarvervoer dan is de tram vaak de snelste en beste optie.Vliegen naar Krakau

Vanaf Schiphol Airport en Eindhoven Airport worden er wekelijks meerdere vluchten aangeboden naar het Joh Paul II Krakow International Airport. Dit zal in de meeste gevallen gebeuren met kleinere chartertoestellen die ongeveer anderhalf tot twee uur over de vlucht zullen doen. De luchthaven van Krakau ligt op ongeveer vijftien kilometer van het historische centrum van de stad. Deze transfer zal ongeveer een half uur duren. Afhankelijk van de manier van reizen.

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die vliegtickets naar Krakau aanbieden. KLM vliegt vanuit Amsterdam naar Krakau en koopjesjagers kunnen met budgetairline Ryanair vanuit Eindhoven naar Krakau vliegen. Op de foto hieronder zie je een TUI-vliegtuig dat net op Krakau International Airport geland is. Normaal vliegt TUI zelf niet naar Krakau, maar bieden ze stedentrips naar Krakau aan met KLM-vlucht of eigen vervoer.

Transfers

Je kunt op drie verschillende manieren tussen het vliegveld en het historische centrum reizen. De snelste en gemakkelijkste methode is het de recent aangelegde treinverbinding tussen Krakau Airport en het centraal station van Krakau, Krakow Glówny. Deze trein vertrek om het half uur en zal je in twintig minuten naar het centraal station brengen. De goedkoopste manier om naar Krakau te reizen is met de bus. Je bent dan echter wel veertig minuten onderweg.
Heb je veel koffers of andere bagage bij je, dan is een taxi een betere optie. Je bent ongeveer twintig euro kwijt om van het vliegveld naar het centrum van de stad te komen.

Met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Krakau

Wie snel en gemakkelijk vanaf de luchthaven van Krakau naar het centrum wil reizen kan dit doen met een taxi. Boek je deze taxi dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zal kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt zal deze op het vliegveld van Krakau op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit kosteloos te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Rijden naar Krakau

De afstand tussen Utrecht en Krakau is ongeveer 1.200 kilometer. Om vanuit Nederland naar Krakau te rijden zijn er twee opties. De eerste gaat via Dortmund, Kassel en Potsdam en de tweede via Hannover en Potsdam.

Huurauto

Wil je liever met het vliegtuig naar Krakau en toch genieten van alle vrijheid van een eigen auto dan kun je het beste op de luchthaven van Krakau een auto huren. Krakau is wel een drukke grote stad maar niet drukker of chaotischer dan veel grote steden in Nederland. Het handige van een eigen auto tijdens je bezoek aan Krakau is dat je niet afhankelijk bent van excursies of het openbaar vervoer om enkele bezienswaardigheden buiten de stad te bekijken. Bij Sunnycars kun je gemakkelijk en goedkoop een auto huren op het vliegveld van Krakau. Het voordeel van een huurauto bij Sunnycars is dat dit altijd zonder verborgen kosten is, inclusief alle verzekeringen en ze werken met het vol = vol brandstofbeleid.

Met de trein

Krakau is erg goed bereikbaar met de trein. Om in deze Poolse stad te komen moet je slecht tweemaal overstappen. Je reist eerst met de nachttrein naar Berlijn waar je overstapt naar Warschau of Poznan. Vanaf hier neem je de trein naar Krakau. Als je slim bent en op tijd je kaartjes regelt voor een stedentrip met de trein naar Krakau dan kan je voor minder dan 100 euro per persoon in het historische centrum van de stad staan.

Taxi’s

Net als de meeste dingen in Krakau zijn ook de taxi’s er niet heel duur. Op het moment van schrijven ligt het starttarief op ongeveer twee euro en daarna betaal je ongeveer 0,50 cent per kilometer. Nadeel is echter wel dat het tijdens de spits er behoorlijk druk kan zijn en je taxirit hierdoor wel behoorlijk duur kan uitvallen. Tijdens de spits kun je dan ook beter en makkelijker gebruik maken van het openbaar vervoer. Buiten de spits zijn taxi’s gemakkelijk en goedkoop. Let wel op dat je bij een gerenommeerde taxichauffeur instapt en niet bij een beunhaas hier kunnen de tarieven namelijk behoorlijk hoger liggen. Er zijn in Krakau drie grote taxibedrijven die alle drie goed bekend staan. Dit zijn Radio Taxi Barbakan, Taxi Lajkonik en Radio Taxi Wawel.

Openbaar vervoer in Krakau

Het openbaar vervoer in Krakau en dan met name het tramvervoer is er erg goed geregeld. Van s ‘morgens 05:00 tot 23:00 in de avond rijden de trams de hele dag af en aan door de hele stad. Je kunt een kaartje voor de hele dag kopen of een kaartje per rit nemen. Ben je in het bezit van een Krakaukaart dan kun je zelfs onbeperkt gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Na 23:00 ben je aangewezen op het nachtnet van Krakau. Deze bussen rijden minder regelmatig, maar zijn nog steeds erg goedkoop en makkelijk. Ook buiten het centrum van Krakau ben je aangewezen op het busvervoer. Bij enkele grotere en bekende bezienswaardigheden is het ook mogelijk om de trein te nemen.

Fietsen

Doordat Krakau een vrij compacte stad is, kun je vrij gemakkelijk alle hoogtepunten van de stad op de fiets verkennen. Fietsen in Krakau is niet zo gewoon als dat het in Nederland is, maar heel ongewoon is het ook zeker niet. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de grote hoeveelheid studenten die er in de stad wonen. Wil je snel veel van de stad zien dan kun je met een georganiseerde fietstocht alle hoogtepunten van Krakau verkennen. Heb je echter wat meer tijd en wil je liever er zelf op uit dan zijn er genoeg plaatsen in de stad te vinden waar je een fiets kunt huren. In Krakau kun je gebruik maken van de zogenaamde stadsfietsen die je op meerdere plaatsen in de stad kunt ophalen weer kunt achterlaten in de speciale stallingen.