Musea in Krakau

Er zijn in Krakau opvallend veel musea te vinden. In totaal zijn er in en om de stad ongeveer dertig verschillende grote en kleine musea te vinden. Een groot deel van deze musea hebben op één of andere manier te maken met de Tweede Wereldoorlog of met de verschrikkingen die in Krakau en erbuiten hebben plaatsgevonden.
Naast deze musea zijn er behoorlijk wat kunsthistorische musea in de stad te vinden. Een aantal van deze kunstmusea zoals het Czartoryski museum en het kunsthistorisch museum van Krakau hebben een indrukwekkende collectie met meesterwerken die bekend zijn over heel de wereld.
De meeste musea in Krakau hebben de maandag als vaste sluitingsdag. Ben je van plan veel musea te bezoeken tijdens je bezoek aan Krakau dan doe je er goed aan om een museumcard te nemen. Met deze kaart kun je jezelf behoorlijk wat geld besparen.Czartoryski museum

De Princes Czartoryski Foundation is opgericht in 1991 door Adam Karol Czartoryski om de kunstverzameling in het Czartoryski museum te beheren. Voor deze periode had de indrukwekkende collectie een bijzondere en lange geschiedenis achter de rug waarbij de collectie meerdere malen van eigenaar veranderde en sommige topstukken in privéhanden kwamen. Zo is één van de belangrijkste werken van het museum, een portret van een jonge man van Raphael al sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog vermist.
Het huidige hoogtepunt van de collectie is “Dame met Hermelijn” van Leonardo Da Vinci. Let wel op, want de collectie van het museum reist met regelmaat de wereld rond. Het zou dus zomaar kunnen dat alle topstukken niet aanwezig zijn tijdens je bezoek aan het museum.

Fabriek Oskar Schindler

De Fabryka Schindlera of de Schindlerfabriek is een museum over de Tweede Wereldoorlog in Krakau. Het museum is gevestigd in de oude fabriek van Oskar Schindler. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Schindler hier zijn Duitse Emaillewarenfabriek. Door een groot aantal Joodse arbeiders in zijn fabriek aan het werk te helpen wist hij van meer dan 1000 Joden het leven te redden. De film Schindler’s List van Stephen Spielberg gaat hierover.
Nadat de fabriek in 2005 weer in handen kwam van de stad Krakau werd besloten er een museum te maken over de stad Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze permanente collectie verteld het treurige verhaal van de stad Krakau van 1939 tot 1945 en dan met name de verhalen van de Joodse inwoners van de stad. De collectie bestaat uit foto’s, ooggetuigenverslagen, documentaires en audiovisuele presentaties. Ook kun je een reconstructie van het kantoor van Oskar Schindler in het museum vinden.

Nationaal Museum van Krakau

Het Nationaal Museum van Krakau, beter bekend als het MNK opende voor het eerst zijn deuren aan het einde van de negentiende eeuw. Het Nationaal Museum van Krakau hoort tot de mooiste en meest indrukwekkende kunstmusea van Polen. Het museum heeft in totaal bijna 80.000 werken in zijn bezit, slechts een klein deel hiervan wordt getoond in de 11 galerijen en 2 bibliotheken die het museum rijk is. Bijzonder is dat het populairste deel van het museum niet te vinden is in het museum zelf, maar in de Sukiennice waar een deel van de collectie wordt getoond. Dit is de plaats waar het museum als eerste te vinden was. Het huidige gebouw werd geopend in 1992. In het museum zijn onder werken te vinden van beroemde Poolse kunstenaars zoals Jacek Malczewski, Leon Wyczółkowski, Włodzimierz Tetmajer en Stanisław Wyspiański.

Rynek Underground

Het Rynek Underground museum is te vinden zoals de naam al doet vermoeden onder Rynek Glowny Marktplein in het centrum van het historische hart van Krakau. De entreetickets voor het museum koop je in de lakenhal aan de andere zijde van de ingang van het museum. In het museum kom je naast verschillende archeologische vondsten ook oude decoraties en andere bijzondere vondsten tegen. Het leukste zijn echter de projecties en andere interactieve delen van het museum. Deze geven je tijdens het bezoek aan het museum het idee dat je enkele eeuwen terug bent gegaan in de tijd. Bedenk vooraf wel goed welke films en projecties je allemaal wilt zien want het zijn er teveel voor één bezoek. Leuke budgettip is dat het museum iedere dinsdag gratis toegankelijk is.

Aquarium en natuurhistorisch museum

Het Aquarium en natuurhistorisch museum van Krakau is een leuke bezienswaardigheid als je de stad bezoekt met kinderen. De collectie van het museum is niet echt indrukwekkend te noemen, maar de vissen, opgezette dieren, reptielen en minarelen zijn leuk genoeg om jezelf een half uur tot een uur bezig te houden. Echt druk is het niet in het museum. Het kan zelfs voorkomen dat de lichten voor je aangedaan moeten worden.

Muzeum Inzynierii Miejskiej w Krakowie

Het Muzeum Inzynierii Miejskiej w Krakowie, vaak afgekort als het MimK is het technisch- en ontwerpmuseum van Krakau. Het museum laat in verschillende zalen bijzondere ontwerpen zien; uiteenlopend van auto’s tot trams en van Drukmachines tot computers. Door de brede collectie is het Mimk een leuk museum om even een bezoek aan te brengen. Verwacht niet dat je er uren rond zal lopen, maar je kunt je er zeker een half uur tot een uur goed vermaken. Het museum is te vinden in de Joodse wijk op de plaats waar vroeger het tramstation te vinden was.

Manggha

Het Manggha museum van Krakau is een museum voor de Japanse kunst en technologie. Het museum is ontstaan toen in 1920 Feliks Jasienski zijn volledige collectie doneerde aan het Nationaal Museum van Krakau. Door gebrek aan ruimte werd de collectie tot de Tweede Wereldoorlog niet tentoongesteld. Toen dit wel gebeurde, raakte de jonge Andrzej Wajda zo geïnspireerd door de Japanse kunst dat hij later een grote som geld aan het museum schonk om een museum te bouwen voor deze collectie. Het bijzondere ontwerp van het museum is afkomstig van de architect Arata Isozaki. Naast de vaste collectie worden er met regelmaat exposities en toonstellingen in het museum gehouden.

Het Joods museum van Galicië

Het Joods museum van Galicië is opgericht om de Joodse cultuur van Galicië te eren en de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Het is een fotomuseum dat tevens dienst doet als cultureel centrum. In het museum zijn indrukwekkende foto’s te zien van Joodse culturele bezienswaardigheden, maar ook van locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Holocaust. Verder wordt er aandacht besteed aan het leven van de Joden in het huidige Krakau. Deze collectie van het museum bestaat uit iets meer dan 1000 foto’s die genomen zijn in de loop van ongeveer twaalf jaar waardoor je goed de veranderingen in de maatschappij kunt zien. Een bezoek aan het Joods museum van Galicië is het leukst als je dit combineert met een wandeling langs de andere Joodse bezienswaardigheden in de wijk Kazimierz.

Sukiennice museum

Het Sukiennice museum is onderdeel van het Nationaal Museum van Krakau. In het Sukiennice museum zijn een groot deel van de belangrijkste en eest indrukwekkende kunstwerken van het MNK te vinden. Met name werken van beroemde Poolse kunstenaars. Het museum is onderverdeeld in vijf kamers, in de eerste vier maak je een reis door de tijd door de verschillende kunststromingen in de laatste kamer zijn verschillende beeldhouwwerken te vinden. Omdat in het Sukiennice museum een deel de belangrijkste werken van het MNK terug zijn te vinden hoort dit museum tot de drukstbezochte kunstmusea van Krakau. Ook de locatie op de grote markt van Krakau helpt hier aan mee.

Pools Luchtvaartmuseum

Het Luchtvaartmuseum van Polen is gevestigd op het terrein van de voormalige luchthaven Kraków-Rakowice-Czyżyny. Deze luchthaven werd in 1912 geopend, waarmee het één van de oudste vliegvelden ter wereld is. Het terrein werd al in 1964 overgedragen aan het museum. Sindsdien is het luchtvaartmuseum voortdurend bezig zijn indrukwekkende collectie uit te breiden. In het museum zijn ongeveer 200 vliegtuigen te bewonderen verdeeld over de verschillende hangars. Bijzondere toestellen die je er vindt zijn de Poolse PZL P11, de enige in de wereld, de Franse Bleriot 11, een LIM-6bis en een Dassault Mirrage 5.
Het museum ligt op ongeveer drie kilometer ten oosten van het centrum van Krakau. Het kan vrij gemakkelijk bereikt worden met de tram of bus.

Wawel museum

Het voormalige koninklijke kasteel van Krakau op de Wawel heuvel doet vandaag de dag dienst als museum. Het Wawel museum. Het museum bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan de stijlkamers bij de meeste bezoekers de meest geliefde zijn. Met name de rijkgedecoreerde slaapkamers van de koningen en de andere woon- en werkverblijven van de notabelen van de stad.
In het museum vind je ook de oude juwelen en andere cultuurschatten die de koningen zich toegeëigend hadden. Bijzonder zijn ook de vele wapens en harnassen uit de tijd van de Teutoonse ridders.