Handig om te weten

Goed voorbereid op een stedenstrip gaan is belangrijk voor een geslaagd weekendje weg. Daarom hebben we een aantal belangrijke tips en praktische reisinformatie verzameld op deze pagina. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Polen is dan wel net als Nederland een Europees land, toch zijn er een aantal wezenlijke verschillen die je niet over het hoofd mag zien.
Een aantal van de onderwerpen op deze pagina kunnen als logisch gezien worden, maar zijn toch zeker het vermelden waard. We hebben geprobeerd om de verschillende informatie zo accuraat mogelijk weer te geven, mocht er desondanks toch iets niet kloppen laat het ons dan weten via het antwoordformulier



Douane en reisdocumenten

Polen behoort tot de Europese Unie en tot de Schengenlanden. Het is toegestaan om naar Polen af te reizen met een geldig paspoort of een identiteitskaart. Om een bezoek te brengen aan Polen hoef je niet in het bezit te zijn van een visum. Verder gelden er ook geen bijzondere regels voor een bezoek aan Polen.

Drinkwater

Het drinkwater in Polen kan gedronken worden, maar dat wordt afgeraden. Het is daarom verstandiger om water uit fles te drinken. Ben je niet in staat om flessenwater te kopen, kook dan je water eerst goed voordat je het drinkt.

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in Polen kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Apparaten uit Nederland zouden dus moeiteloos ingeplugd moeten kunnen worden in de Poolse wandcontactdozen in Krakau.

Feestdagen

Polen kent een aantal feestdagen. Op deze feestdagen zullen de meeste openbare instanties en een deel van de winkels gesloten zijn. Veel van de horecagelegenheden zullen op deze dagen weer juist wel geopend zijn. Sommige van de feestdagen worden slechts gevierd door een deel van de religieuze bevolking van Polen.

Vaste feestdagen:
Nieuwjaar 1 januari
Driekoningen 6 januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van de Constitutie 3 mei
Maria Hemelvaart 15 augustus
Allerheiligen 1 november
Onafhankelijkheidsdag 11 november
Kerstmis 25 december
Kerstmis 26 december

Wisselende feestdagen:
Naast de feestdagen met een vaste datum zijn er ook meerdere feestdagen die jaarlijks op een andere datum gevierd worden. Dit zijn: Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren en Sacramentsdag.

Net als in Nederland wordt er in Polen Sinterklaas gevierd. Het enige verschil is dat Sinterklaas op 5 december aankomt.


Fooien

Het is normaal om in een restaurant of bar een fooi te geven in Krakau. De hoogte van de fooi hangt af van de service en kwaliteit van het eten. Meestal bedraagt de hoogte van de fooi ongeveer tien procent van het totaal van de rekening. In de hotels laat je een kleine fooi achter voor de kamermeisjes, de bewaakte garderobe en de taxichauffeur geef je tevens een kleine fooi.

Toiletten

In Polen worden er doorgaans andere symbolen gebruik om aan te geven welke toilet voor wie bedoeld is. Zijn wij in Nederland mannetjes en vrouwtjes in alle vormen en maten gewend; in Polen gebruiken ze een driehoek en een rondje. Het rondje voor de vrouwentoilet en de driehoek voor de heren.

Fotograferen

Het is zo goed als overal toegestaan om te fotograferen in Polen. In de buurt van militaire instanties of vliegvelden is het in de meeste gevallen niet toegestaan om te fotograferen. Als je mensen op de foto wil zetten dan is het wel zo beleefd om eerst te vragen of ze hier toestemming voor geven. In sommige gevallen zullen ze om een kleine fooi vragen.
Houdt er wel rekening mee dat op veel religieuze plaatsen het niet toegestaan is om foto’s aan de binnenzijde te maken. Denk hierbij aan kerken en synagogen.

Geld

De munteenheid in Polen is de zloty (PLN). De zloty is onderverdeeld in 100 groszy en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 groszy en 1, 2 en 5 zloty en biljetten van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 zloty. De Poolse zloty is vrij inwisselbaar, dus ook in Nederland en België verkrijgbaar. Je zal dit dan wel ruim van te voren moeten aanvragen. De meeste banken hebben de Poolse zloty niet op voorraad.
In sommige winkels, restaurants en andere openbare gelegenheden is het niet mogelijk om met een pinpas of Visakaart te betalen. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende contanten op zak hebt. In het historische centrum van Krakau zijn er voldoende pinautomaten te vinden. Buiten het centrum zijn ze wat lastiger te vinden.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de zloty en bestel gelijk je geld online.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Krakau ligt behoorlijk veel lager als dat wij gewend zijn in Nederland. Met name eten en drinken is in Krakau stukken goedkoper. De prijs van typisch luxe producten verschilt minder dan je zou verwachten.

Telefoon, Internet en Wifi

Het telefoonbereik in Krakau is goed tot zeer goed te noemen. Op alle plaatsen in de stad heb je goede ontvangst. Ditzelfde geldt voor het 3G en 4G netwerk. Op veel plaatsen in het centrum kun je gebruik maken van gratis Wifi van winkels en restaurants. Zit je ergens wat te drinken of te eten en het netwerk is versleuteld, dan is de code vaak te vinden op een goed zichtbare plaats of in het menu. Is dit niet zo dan kan de ober of iemand anders van het personeel je vast verder helpen.
Voor de exacte roaming- en belkosten kun je het beste voor vertrek naar Krakau contact opnemen met je provider.

Openingstijden

De meeste winkels in Krakau zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 18:00 en op zaterdag van 10:00 tot 17:00. De winkelcentra en supermarkten zijn normaal gesproeken zeven dagen per week geopend.

Taal

De officiële landstaal van Polen en dus ook van Krakau is Pools. Het Pools is een Slavische taal die veel overeenkomsten kent met het Tsjechisch, Russisch en Bulgaars. Vanwege de langdurige invloed van Rusland op Polen spreekt met name de oudere bevolking van Krakau nog steeds Russisch. Een groot deel van de jongeren in Krakau spreken redelijk tot goed Engels. Degene die zich hier wat minder vertrouwd mee voelen proberen je in het Duits te woord te staan.

Tijdsverschil

Polen ligt in dezelfde tijdszone als Nederland, hierdoor treedt er in de zomer en in de winter geen tijdsverschil op.

Alcohol

Aan alcohol is er in Krakau geen gebrek. Om alcohol te kunnen kopen moet je minimaal 18 jaar zijn en in het bezit van een geldig legitimatie bewijs. Voor het nuttigen van alcohol is er echter geen leeftijdsgrens. Het besturen van een auto of fiets met alcohol is er streng verboden. Het maximale toegestane promillage bij bestuurders is 0,2 promille.

Veiligheid

Krakau is een zeer veilige bestemming. Niet voor niets is de stad de afgelopen jaren snel gestegen tot één van de toptwintig stedenbestemmingen in Europa. Natuurlijk moet je net als in iedere andere grote stad ter wereld attent zijn op zakkenrollers en gauwdieven en in de avond en nacht doe je er verstandig aan om verlaten stegen en andere uithoeken van de stad te vermijden. De wijk Nowa Huta staat bekend als onveilig. Overdag zal hier niet heel veel van te merken zijn, maar in de avonduren kun je als toerist zijnde deze wijk het beste mijden.
De lokale politie van Krakau is vrij streng op milde overtredingen. Zo is door rood lopen er streng verboden en er worden boetes uitgedeeld. Ditzelfde geldt voor zwartrijden met het openbaar vervoer.